Refacerea sânului sau a sânilor în urma unei operații de mastectomie poate fi realizată prin mai multe tipuri de proceduri, cu rezultate spectaculoase, ce redau forma naturală a bustului și, implicit, încrederea în sine a pacientei.
Reconstrucția mamară se poate realiza cu ajutorul implanturilor sau cu ajutorul lambourilor ceea ce presupune preluarea de țesut adipos sau grefe de mușchi din alte zone ale corpului pentru refacerea sânilor.
Reconstrucția mamară prin tehnica lambourilor este recomandată în special când pacienta dispune de piele și țesut adipos în exces. Pe termen scurt, procedura, indiferent de forma aleasă – TRAM, DIEP sau Latimuss Dorsi, este mai complicată și necesită o perioadă mai lungă de recuperare. Pe de altă parte, este un risc mai scăzut de respingere, iar pe termen lung, scade riscul complicațiilor.
Reconstrucția prin implanturi mamare este o procedură mai simplă pentru pacientă, însă trebuie conștientizat faptul că un implant mamar nu este garantat pe viață.
Evident, în funcție de starea pacientei, aleg procedura cu cele mai mici riscuri și care poate oferi rezultatele așteptate, din punct de vedere estetic.
Reconstrucția mamară poate fi realizată împreună cu procedura de mastectomie – realizată de către chirurgul generalist – sau ulterior, când organismul este refăcut după operația de mastectomie și după eventualele ședințe de radioterapie pentru înlăturarea cancerului. Reconstrucția mamară este recomandată să fie efectuată în același timp operator cu mastectomia, obținându-se astfel un confort psihologic pentru pacientă, reducându-se impactul major al acestei afecțiuni asupra femeii.
Dacă reconstrucția mamară este făcută la un singur sân, poate fi luată în considerare o operație de mărire, micșorare sau lifting pentru celălalt sân pentru a obține o simetrie a bustului.